Kuchnia Sagi uwarunkowana jest jej położeniem oraz rozwiniętym rybołóstwem i przemysłem hodowli ostryg i bydła. Cała prefektura słynie z najlepszych targów rybnych oraz grillowanych dań. W poniższych akapitach postaram się opowiedzieć o niektórych z najpopularniejszych potraw tego regionu.
Saga Gyuu
Prefektura Saga jest ceniona w Japonii za jakość wołowiny tutaj produkowanej. Dobre warunki hodowli bydła (zdrowe powietrze, czysta woda, umiarkowany klimat) sprawiają, że mięso jest delikatne i głębokie w smaku. Wołowinę w Sadze można spożywać w formie steków, shabu-shabu lub grillowaną.
Kuri Okowa
Kuri okowa to popularne, jesienne danie. To właśnie wtedy kasztany są w szczycie sezonu. Kasztany są gotowane razem z tradycyjnym, japońskim ryżem mochigome i nadają one ryżowi orzechowy zapach. Stanowią satysfakcjonującą przekąskę w południe dla rolników pracujących w polu.
Zaru Tofu
W miastach-onsenach (czyli miastach pełnych gorących źródeł) do produkcji tofu używa się naturalnych, bogatych w minerały gorących wód źródlanych. Tofu z takich miejsc słynie z jedwabistej konsystencji i subtelnej słodyczy. Zaru tofu zazwyczaj je się z odrobiną sosu sojowego i przyprawami, takimi jak starty imbir, albo gotowane w wodzie o smaku kombu i spożywane z sosem ponzu.
Yude Takezakigani
Krab Takezaki jest znany ze swojego bogatego smaku i mięsistości. Aby cieszyć się jego naturalną słodyczą, najlepiej spożywać go po ugotowaniu.
Aby powrócić na stronę główną, kliknij w "powrót"