powrót

KUCHNIA SAGI

Kuchnia Sagi uwarunkowana jest jej położeniem oraz rozwiniętym rybołóstwem i przemysłem hodowli ostryg i bydła. Cała prefektura słynie z najlepszych targów rybnych oraz grillowanych dań. W poniższych akapitach postaram się opowiedzieć o niektórych z najpopularniejszych potraw tego regionu.

Saga Gyuu

https://www.travelbook.co.jp/topic/9790

Prefektura Saga jest ceniona w Japonii za jakość wołowiny tutaj produkowanej. Dobre warunki hodowli bydła (zdrowe powietrze, czysta woda, umiarkowany klimat) sprawiają, że mięso jest delikatne i głębokie w smaku. Wołowinę w Sadze można spożywać w formie steków, shabu-shabu lub grillowaną.

Kuri Okowa

https://gurunavi.com/en/japanfoodie/2017/11/saga-cuisine-9-regional-dishes-rich-in-culture-taste.html?__ngt__=TT11e39fd53000ac1e4a5910hktszb5y3BLXDDI8Mei7Ky

Kuri okowa to popularne, jesienne danie. To właśnie wtedy kasztany są w szczycie sezonu. Kasztany są gotowane razem z tradycyjnym, japońskim ryżem mochigome i nadają one ryżowi orzechowy zapach. Stanowią satysfakcjonującą przekąskę w południe dla rolników pracujących w polu.

Zaru Tofu

http://j-cooking.com/en/home-made-zaru-tofu

W miastach-onsenach (czyli miastach pełnych gorących źródeł) do produkcji tofu używa się naturalnych, bogatych w minerały gorących wód źródlanych. Tofu z takich miejsc słynie z jedwabistej konsystencji i subtelnej słodyczy. Zaru tofu zazwyczaj je się z odrobiną sosu sojowego i przyprawami, takimi jak starty imbir, albo gotowane w wodzie o smaku kombu i spożywane z sosem ponzu.

Yude Takezakigani

https://www.westjr.co.jp/global/en/ticket/hokuriku-arch-pass/Explore_Japan/spot/niigata/marine-dream-nou/index.html

Krab Takezaki jest znany ze swojego bogatego smaku i mięsistości. Aby cieszyć się jego naturalną słodyczą, najlepiej spożywać go po ugotowaniu.

podsumowanie

Kuchnia Sagi jest różnorodna i ciekawa. Każda z potraw warta jest spróbowania i za każdą z nich kryje się jakiś aspekt życia oraz rozwoju miasta i całej prefektury.

Aby powrócić na stronę główną, kliknij w "powrót"

powrót